"Amor a Primera Vista" - MD / 85º - M5 - 250m - Cara Nord del Feixant i/o Tuc de la Tallada 2955m


Inici del tercer llarg.

L'última escalada per terreny hivernal es remunta just abans de la proclamada pandèmia Còvid 19 a mitjans de març. Feia ven poc que acavaba d'arribar de la Lapònia Suèca lluny de pensar que esdevindria la darrera picada de la temporada. Vuit mesos han passat per treure la pols a la ferralla i treure-la a passejar. Gràcies a la pàgina de Faceebok Glaciaristes catalans piolet el puny i concretament la piada d'en Josep Grau ens arriben les inèdites condicions d'aquesta fantàstica  goulotte. La via no té desperdici, ràpida, elegant i curta cresta de bon rocam per arribar el cim del Tuc de la Tallada, mal anomenada Pic de Feixant. Aquest pic de 2955m d'alçada esdevé un mirador privilegiat de la vessant més feréstega de l'Aneto amb Salenques com a principal reclam. Inici de temporada ven curiós amb una aproximació totalment seca per el camí d'estiu fins la base de la Nord amb unes llapissades de neu que ens porteràn a l'entrada de la via desitjada. 

Ressenya de la via

Company de cordada:  Jordi Godayol i jo mateix.

Per dormir: Ideal utilizar el refugi de Conangles ubicat 200m abans d'entrar el túnel a la dreta i punt d'atac a la Vall dels Bessiberis. Actualment el porta un Basc (Barrufet rundineta) però molt encantador. Tel de contacte 696649871 i el preu de mitja pensió per els Federats és de 40€.

Mapa: Alpina Vall d'Aran. Escala 1:25000 és ideal.

Accés: Aparcarem a la boca Sud del Túnel de Vielha i concretament el pàrquing que trobarem  a la dreta del túnel on i havia hagut l'antic Espitau de Vielha. 

Horari via: De 3 a 4 hores. Depèn de les condicions.

Condicions: Tot i que començaven a justejar les em trobar correctes. Pràcticament tota la via amb neu transformada aflorant algúns passos de mixte.

Material recomanat: 2 cargols de gel curts, joc de Totems , Àliens blau, verd, groc i gris, tascons petits i 2 extraplans i 1 universal curts poden ser recomenables. Cordes de 60m.

Reunions: R0 per muntar, entre algún extreplà i friend. R1 i R2 i trobarem 2 pitons. R3 amb 2 ponts de roca i R4 un merlet gegant.

Aproximació: Del pàrquing agafarem la pista cap a la Pleta del  Molieres. Aquesta pista s'acaba transformant amb un sender que ens porteria fins el Tuc de Molieres de 3010m, el Sr de la Vall. Uns pals amb pintura groga ens mercaràn el cami.  Caminarem per un preciós bosc de Faig i arribats a Pleta Naua ens desviarem cap a l'esquerra per un corriol, perdut però fitat, que ens porterà a la canal de pujada a l'Aubaga de Molieres. Un cop aqui i ja amb la cara Nord del Feixant a la vista anirem flanquejant pel terreny més evident fins la via escollida. "Amor a primera vista" és la goulotte situada més a l'oest de la paret i per tant la més allunyada dels nostres possibles objectius. Sense neu parlem d'unes 3h.

Descens: Finalitzada la via tenim dos opcions. Rapelar la via on segurament caldrà reforçar alguna reunió, o bé, i des del meu punt de vista i el més recomenat, crestajar fins el cim. Parlem d'una cresta fàcil de bon rocam però que cal estar atent. Un cop el cim devallarem per la vessant SE fins la Colladeta de la Tallada de 2627m. En aquest punt, si trobem les condicions seques que vam trobar nosaltres, caldrà extremar les precaucións i baixar amb molt de compte. Facilment i trobarem dos o tres desgrimpades amb roca solta per superar uns resalts intercalats a la pròpia canal de neu. Perill seriós de caiguda de pedres si tenim altres cordades per devant nostre. En cas de molta neu un culen bajen ens situarà rapidament a peu de la canal. D'aqui podrem disfrutar de la fantàstica cara Oest del Tuc Mig de la Tallada i recuperar el camí de pujada.1 h de cresta i unes 2h30 fins el cotxe.

A destecar:
- Goulotte, tot i que curta molt estètica i imprescindible.
- El primer i el quart llarg tots dos cins estrelles. encaixonats i de 60m fins la reunió.
- En general es de molt bon equipar tret d'algúna secció concreta. Trobarem multitut de fisures per col.locar els nostres amics. 
- Cresta cimera per disfrutar i amb unes vistes espectaculars el massís de l'Aneto, Vallivierna, Mulleres, Bessiberris ...

Aquesta foto la vaig tirar fa uns quants hiverns però es un fantàstic aperador de tots els recorreguts existents. "Amor a primera vista" està situada els embuts de la dreta de tot.

Condicons actuals, quina diferència oi?

A l'esquerra el Tuc del Mig de la Tallada i a la dreta el Tuc de la Tallada o Pic del Feixant.



Una canal de 50m de 50º ens porterà a la R0

Primer llarg. El millor de tota la via.

En Gody arribant a la R1

Llarg de tràmit per arribar a la R2


                           
                                                 Inici tercer llarg, un altre llarg fabulós.

                                       
                                                                     Ponts de roca de la R3

                             
                                                                       Arribant a la R3

Començant el quart llarg. Primer per una estreta goulotte i a la part alta per sobre unes plaques                                                                                         tepissades de neu.

                             

Entrada a les plaques glaçades.

R4. Amunt o a vall? Nosaltres u teniem clar... amunt!




Cresta cimera, una disfrutada a cavall del Feixant.

A la dreta la Forcanada, i a l'esquerra el massís de l'Aneto i la maladeta el fons.

El mig de la foto i tapada per els núvols la cresta de Salenques.

                           
Cim del Pic de Feixant de 2955m. Nom més conegut pel colectiu alpinístic del nostre país.

                                     
                  El mig de la imatge la Colladeta de la Tallada, en aquesta ocasió la part més                                                                                                exposada de l'activitat.

Comentaris

Entrades populars