"Caos Rampant" - 270m (+130m Paul Lalueza) - ED - 6b/Ae (6c+) - Montrebei - Serra del Montsec

 

Segurament abans d'arribar aquest blog ja haureu consultat algún que altre Blogger. 

I si la vostre intenció és trobà un altre opinió que rebaixi  les exigències que us han manifestat els companys, em sap greu però... serà que no. I sinó llegiu l'entrada del blog de los Caracoles Majaras (són genials!) http://caracolesmajaras.blogspot.com/2011/04/caos-rampant.html, per fer-vos una idea del que us podeu trobar sinó aneu amb el grau una mica arregladet.

L'escalada de la Caos Rampant significa deixar enrera la zona de confort i serpentejar per plaques fisurades, regletes i ratlles més tipiques d'altres zones del Montsec. Via exigent amb un recorregut vertical i roca exelent que ens ofereix petites debilitats per l'autoprotecció i amb la col.laboració imprescindible dels peus.

Sense cap mena de dubte la Caos Rampant, oberta el 82,  va encetar la llauna d' obertures de les enormes plaques inexplorades de la paret. Molt abançats per l'època surt descaradement dels diedres i fisures que fins el moment eren la tònica del sector.

Oberta per: Richer, Joly et Dalin. 1982. 

Reequipada amb molt criteri per Oriol Baró i Luychi (són uns angelets)

Cordada: Oriol Mestres i Jordi Bou


Dificultat màx.: 6c+ / Ae - C3
Dificultat obligada: 6b
Llargàda: 270m + 130m Paul Lalueza.

Exposició: Alta

Equipament: Els passos clau i trobarem algún parabolt i algún pitó. També trobarem algún pont de roca que convindría cambiar. 

Material recomanat: Nosaltres portavem 15 cintes. sobretot llargues, 2 jocs de Totems fins el vermell, 1 Totem taronge + 1 C3. Àliens blau, verd i gri. Tascons mitjans.
Claus, ganxo i estrep opcionals.

Orientació: SO

Aproximació: 20'. Sortim del prat i prenem el corriol del fons a la dreta. Anem flanquejant amb un corriol ven fressat que puja i baixa. Passadat la part central de la paret anomenada "Pilar dels Horrors" la tendència es de baixar una mica peró sempre direcció a la paret. Quan arribem a peu de paret i veiem que el sender baixa descaradement remuntem el sócol que tenim el damunt i amb un curt flanqueig per una vira arribem a peu de via de la Paul Lalueza (2 pitons).

Horari: +/- 7h d'escalada.

Descens: 1h. Primer gaudim de les vistes, exepcionals! La paret d'Aragó a la nostre esquerra, Penya Montañesa, Serra de St Gerbàs i el Pirineu el fons... Llabors remuntem per un corriol fresedet entremig del bosquet no massa lluny de la paret. Enllaçem amb la pista que bé del cim. Mentre pugem em d'estar atents ja que trobarem un petit corriol a la dreta mercat per una fita. El prenem fins la gran fita que ens marcarà la canal de baixada fisn el prat. Obligat posar-hi una pedra sumant una escalada més aquesta increïble paret.

A destacar:
* Via exigent, obligada i poc equipada. 
* En general es de bon protegir però està graduada de C3.
* Nosaltres vam enllaçar segons la ressenya original de Pastes de Pedra els llargs L1 + L2, L3 + L4, L8 + L9 i L12 + L13. 

* Llarg 6 - Primer llarg de la Caos Rampant -  6a. Puja de grau conforma guanyem metres. Del V+ de les ressenyes original el pujaria mig punt més. Algún pas una mica difícil de protegir.

* Llarg 7- Llarg exigent que cal escalar de valent - A0(6c+) / 6b. Cap probelma per xapar el primer bolt. Llavors si no fas 6c+ cadrà fer un parell d'A0 i utilitzar l'estrep per sortir de la placa. Per arribar el mur, lleugerament desplomat, deixarem l'estrep enrera per escalar amb decisió. Així ens col.locarem el mur de bones franges ja de bon assegurar. Més amunt trobarem una V gran que haurem de lleçar amb una cinta.

* Llarg 8 - Dels millors de la via - 6b+. Obligat però amb roca exel.lent i en general de bon assegurar. Escalada de placa fisurada i forats, amb algun pas de regleta finet. Vam enllçar-lo amb el L9 que surt amb tendència a l'esquerra fins un diedre arbós on veurem un pont de roca. Escalar-lo (una mica exposat) i trobarem la reunió a l'esquerra d'una sabina i un pitó.

* Llarg 10 - Llarg cinc estrelles - 6a+. (algunes ressenyes posa 6a). Placa que començes amb canto generós fins un bolt. D'aqui toca sortir amb canto petit a buscar un pitó força amunt, un cop xapat cal flanquejar a la dreta amb passos fins i desprotegits. Si anem bé podem posar algun friend mitjà, sinó... la R10 és dificil de reforçar i només compte amb una sabina morta i un pitó...

* Llarg 11 - Llarg cinc estrelles - 6b. Placa fisurada, forats, la sortida de la reunió anirem a caçar un pont de roca i més amunt un pitó. Apartir d'aqui net com una patena i força mantingudet, deixat però el 6b enrere...

* Llargs 12 i 13 - Llarg força bó però una mica trencat. V+ dels d'abans... Ven assegurat amb un parell de pitons. Pas de Sabina emprenyadora per ficar-nos el diedre i entrar a la reunió. Super fotogènic amb la paret d'Aragó el fons. El vam enlleçar amb el darrer llarg. No u recomanem si volem gaudir de l'escalada, ja que passarem algunes sabines fins un pas desplomat i força trencat de 6a. 
D'aqui ja som el cim!


       
Ressenya de Pastes de Pedra i de la Cordada Centenària.

Pitons de peu de via de la Paul Lalueza.

1er llarg Paul

4art Llarg Paul.

Comença el "Bacalao" Primet llarg de la Caos amb passos força delicats a la part alta - 55m

Llarg 7 - A0 (6c+) - 6a+

                                                                     Llarg 8 - 6b+

Llarg 10 - 6a+ - A la caça del pitó perdut (je, je)

Llarg 11 - 6b

Zoom llarg 11

                                                  Llarg 12 - V+ i fotaca amb la paret d'Aragó

                                                            Possible R 13 que ens vem saltar

             A tutti pleni! Em tingut d'apretar les dents però aqui estem, contents com dos gingols!


                    Ja a la baixada, aqui deixem la pista (fita)  i prenem el corriol fressat per buscar la gran fita.

   Gran fita que indica la camí de baixada. Per cada via que escalem cal deixar´hi un altre predra, així u mana la tradició...

Colors entrada la tarda un cop el prat de Mont-rebei, simplement espectaculars!!!
Ja en tenim un altre per explicar, aquesta sortida ja es nostre.
Salut i metres!




 

 


Comentaris

Entrades populars