Cavall Bernat - Via normal - 85m D+ - Montserrat

Vídeo ascensió Cavall Bernat

Com era possible que amb el munt de vies escalades a Montserrat encara no hagués gaudit de la Normal del Cavall Bernat? Sempre la veia de baixada, repelant després de gaudir frenèticament de la vessant SE i els seus dos cents adrenalinics metres. Va caldra proclamar en Queló cavaller oficial del Cavall Bernat i em ell resseguir pas a pas aquesta curta però intensa escalada plena d'història a una de les pedres més emblemàtiques del nostre país.





1ª Ascenció: Josep Boix - Josep Costa - Carles Balaguer - 27/10/1935
Cordada:  Queló (Miquel Ylla) i Jordi Bou.
Dificultat: V/Ae
Dificultat obligada: V+
Llargària: 85m
Exposició - Compromís: Alt - Baix
Equipament: Parabolts, espits, pitons i escàrpies.
Material recomenat: Joc de Totems del negre el taronge, 12 cintes (algunes de llargues) i doble corda. 
Orientació: SO
Horari: De 2h a 3h d'escalada.
Aproximació:  L'aproximació es pot fer de dues maneres. Si aparquem el refugi de St. Cecília caldrà prendre el Camí de l'Arrel (GR 7.2 - GR 4) fins arribar a la canal del Cavall, evident ja que ens trobarem el Morral del Cavall i el propi Cavall el damunt. Remuntarem per la canal de menys a més dificultat amb l'ajut de cordes fixes a la part alta(ull amb les pedres...). Un cop arribats el coll arribarem a peu de paret. L'altre opció es sortir del Monestir (cal pagar pàrquing, uns 5€) i prendre el Camí de les Escales dels Pobres passant per el Pas dels Francesos i resseguirem el Camí Vell de St. Jeroni, passant per el Pla dels Ocells, Pla dels Escurçons fins un punt que prendrem un petit corriol a la nostre dreta (fita) on remuntarem fins a peu de paret, evident. 1h del monestir a peu de via.
Descens:  De la Moreneta desgrimparem uns metres fins a dos escarpies doblades i clavades a la roca.  Aquí farem el primer rapel de 20m fins la reunió (2 paravolots) de sobre la berruga. D'aqui tenim dos opcions, un darrer rapel de 50m fins el terra, o bé un de 35m fins la reunió del flanqueig i un darrer de 15m fins el terra. Desfarem el cami de pujada fins el cotxe. Uns 40'
Valoració i observacions: Via 5 estrelles. Ja no només per el pes historic de la mateixa, si no per el recorregut elegant que tot i ser de baixa dificultat ens fera aplicar i no relaxar-nos en cap moment.
A destacar
- Les vistes de la vessant nord de la paret de Diables.
- Ll 1: Flanqueig de V+, curt però molt bonic. En aquest tram us aniran bé els Totems negre, blau i groc per equipar uns forats i assegurar la progressió dels vostres companys. Hi trobarem un paravolt el mig.
- Ll 2: Diedre, mantingut en el seu grau, entraran els friends mitjans entre escàrpies.
- Ll 3: Sortirem amb tendència a la dreta per remuntar un petit desplom amb bona presa (IV+) fins les rampes finals, tram sense assegurances...
- Arribada el cim i muntar reunió a la Moreneta.

                     
               Ressenya treta de la pagina web www.rocjumper.com



 En Queló, concentrat a peu de via. El fons la sortida de l'increïble paret de Diables.


Inici del flanqueig de V+. El problema d'aquest tram es saber negociar les poques preses de mans que trobarem, tot i així i tobarem les suficients per progressar i de pas assegurar-nos'hi.






 Els Totems negre, blau i groc i queden a canyó.


Reunió de sobre la berruga, que utilitzarem per repelar de baixada.


L'emblemàtic i preuat cim del Cavall Bernat. Tots aquells que l'assoleixin seran proclamats Cavallers de la pedra mes emblemàtica del nostre petit país.



                         

Comentaris

Entrades populars