"La Reina de Jade" - 180m - 80º / M5 - Gra de Fajol Petit - Vallter



Quan parlem de Vallter de seguida ens venen en ment dues muntanyes, El Gra de Fajol Gran 2708m i el Gra de Fajol Petit 2567m. Ambos representen l'escola per excelencia de l'alpinisme i l'escalada mixte del Pirineu Oriental.  Les seves vessants Nord configuren un reguitzell de canals i murs de roca granítica que es presten a la formació de canals i goulottes de totes les dificultats. En aquesta ocasió fem referència a la única via que trenca amb els estànderts de la zona, tant pel seu equipament generós com per la possibilitat de rapelar-la un cop acabades les dificultats. Tota aquesta zona em porteràn sempre bells records en els meus inicis de la mà d'en Joan Colet (deseparegut el Nanga Parvat) qui aleshores guardava el refugi. L'acompanyava els caps de setmana d'hivern per gestionar els pocs clients que venien i com no, rentant plats a la cuina envoltat d'un caliu acollidor.

Primera ascenció: Albert Soler, Kilo Campos i Pako Sanchez.

Accés:  Cal agafar la carretera que va de Setcases a l'estació d'esqui de Vallter 2000. 

Company de cordada:  Oriol Urgell i jo mateix.

Per dormir: Refugi Ulldeter 2235m - Propietat del CEC - Tel reserves 972192004 o bé refugisonline.com.
Per anar el refugi aparcarem a la última curva tencada de la carretera de dretes, abans d'una recte. D'aqui prendrem el GR11 i em poc més de 20' ja i serem.

Mapa: Alpina Puigmal 2019 - Escala 1:25000.

Ressenyes Corredores del Pirineo - Carançà - Núria - Ulldeter - Ed. Desnivel - Pako Crestas

Aproximació: La paret queda situada just el devant del refugi, evident. Hi podem anar però directes des del pàrquing sense necessitat de passar-hi. Aleshores quan trobem una petita passera de fusta que creüa el torrent, flanquejarem direcció a la paret, ja ven visible i creüarem la pìsta d'esqui de muntanya anomenada "el Xalet". A partir d'aqui ens dirigirem cap a l'inici de la via escollida. Des del pàrquing preveure +/- 30'.

Descens: La Reina de Jade és la única via del sector que tenim possibilitat de baixar rapelant. Les dues ultimes reunions estàn equipades amb anelles, la primera no. Així doncs podem fer un ràpel de 30 i un altre de 60m fins el terra. O bé tres rapels curts de 30m i així anar amb una sola corda.
Si sortim per dalt i anem fins el cim del Gra de Fajol Petit 2567m,  baixarem per el Pas de l'Isard direcció Nord. Obligat baixar-hi amb grampons i ven atents ja que solt estar amb neu dura.

Horari via: De 2 a 3 hores. 

Condicions: Si la volem escalar amb bones condicions cal que la paret en general estigui ven tapissada de neu. Una bona estavilitat del mantell ens garantirà que sigui compacte i que la clavada del piolet sigui bona. No és una via de gel, parlem sempre de neu transformada i amb nombrosos passos de roca.

Material recomanat: La trovarem prcaticament equipada amb parabolts del 10mm. Sempre es aconsellable portar algún friend petit i mitjà per el primer llarg i reforçar la resta, ja que la neu pot aver tapat més d'un parabolt.

Reunions:  Les tres primeres reunions amb parabolts, la resta estàn per equipar.

A destecar:
* Excelent escalada de mixte sobre roca ferma.
* Elegant i amb un equipament més que generós.
* Possibilitat de baixar rapelant i anar per feina.
* El tercer llarg és el més exigent amb algún pas obligat.


Cara Nord Gra de Fajol Petit. 











                                       

Comentaris

Entrades populars