Esperó Nord Integral al Petit Pic - "Ravier” V+/A1 (6b) - 600m - Midi D’Ossau 2807m



Quina passada de via. No puc començar de cap altre manera després de la disfrutada d'aquesta escalada. És compleixen tots els requisits, una gran muntanya, un esperó llarg i de roca excel·lent i un recorregut atrevit i lògic per gaudir-ne de valent. De fet, acabat el sòcol de 200m cap llarg té desperdici. Els dos llargs de IV+ previs el bastió ens avancen el festival de fissures, plaques, bavareses... que ens vindran d'ara endavant. 
Ja fa una pila d'anys que vaig començar escalant la mega clàssica "SE Clàssica" a la Pointe Jean Santé amb l'Edu Sallent, per continuar amb la "Directíssima" de la mateixa paret amb l'Oriol Anglada, d'aquí el "Pilar Sud" i per primer cop trepitjar el cim del Midi d'Oussou amb Jordi Cruells (en pau descansi), passant per l'increïble i difícil  "Pilar d'Embarradere" fins el cim del Petit Pic amb David Graells, de cotxe a cotxe i 16h d'activitat, continuant per l'increïble "Pilar NO" de 700m amb Jordi Tona, també de cotxe a cotxe... Tot un reguitzell de vies excepcionals i imprescindibles per fer-nos una idea del que representa l'escalada en aquesta muntanya i donar gràcies els primers ascensionistes per marcar-nos el camí.
Gràcies, gràcies i gràcies!


1erº ascensió.  Jean i Pierre Ravier, 24 de juny 1956

Cordada: Carles Canós "Langues", Oriol Urgell i Jordi Bou.

Dificultat màx.: 6a / A1 (6b)
Dificultat obligada: 6a
Llargada: 600m.

Exposició: Alta

Equipament:  Pitons els llargs més difícils, la resta molt neta. Algunes reunions per equipar.

Material recomanat: Micros, joc de Totems complert amb mitjans repetits + C3 i C4, fissurers, unes 16 cintes llargues.

Orientació: NO

Aproximació: +/- 3h. Em plantejat l'activitat de cotxe a cotxe. Això vol dir 1h fins el refuge de Pombie (CAF), passant per el col de Peyreget, baixarem pel sender direcció el Lac de Peyreget i aproximadament a la cota 2150m iniciarem un llarguíssim flanqueig, pujant i baixant entre blocs (alguna fita) fins arribar a la dreta de la cota 2293m (surt el mapa). D'aquí remuntarem un xic i a la que saltem la carena veurem per complert tot l'esperó, davallarem fins a peu de via. 


                                                             Mapa Alpina Valle de Tena.

Horari:  3h aproximació,  7d'escalada i 3/4h de baixada (depèn de si fem cim o baixem per la Fourge)

Descens: 4h. Com que ja teníem fet el Petit Pic i el mateix dia calia tornar cap a casa, recomanats per un amic vam baixar desgrimpant i fent ràpels per la "Fourge" i d'aqui per la gran tartera fins el refugi. Aquesta opció no la recomano per la incomoditat de la pròpia canal i varis ràpels per arribar a la part més alta de la tartera. Molt més elegant i segur és acabar de pujar els 150m fins el cim del Petit Pic i d'aquí davallar per la normal fins el col de Peyreget. Aquesta opció la vaig fer després d'escalar el "Pilar d'Embarradere" i la recordo molt més recomanable i segura.

A destacar:
- Activitat d'alta muntanya, llarga i de compromís que cal tenir un bon olfacte per realitzar uns horaris raonables.
- Primer sòcol de 200m ideal per fer-lo a l'enssamble amb les mateixes bambes semi-rígides. Depenent per on escalem farem màxim V grau, amb roca sempre bona i de bon equipar.
- Acabat l'enssamble farem dos llargs de màxim IV+ per situar-nos el peu del "bastió", aquí comença "el bacalao".
- El tercer llarg i primer del bastió comencem amb V grau fins arribar a una petita vira el peu d'una placa. En aquest punt i falten un parell de pitons, un extraplà i/o universal curt per equipar-la. Si escalem en lliure 6b, podrem posar algun micro friend i fissurer petit per sortir escalant fins un pitó que trobem uns metres més amunt. Això si, roca de primera.
- El quart llarg de 6a+ cinquanta metracos de continuïtat de traca i moquedor. Segurament el millor llarg de la via, molts pitons.
- Cinquè llarg de placa boníssim, ull que cal escalar... corda podrida en forma de passamà, n’hi mirar-lo.
- Sisè llarg de 6b més assequible que el primer, també fantàstic.
- Setè llarg simplement brutal, assequible i disfruton.
- El refugi i tenim una font.





Ressenya d'en Luychi

Ressenya d'en Luychi





Primers llargs de IV+ després del sòcol.

                                 









                             Segona placa de nyapes del segon 6b, aquest ven equipat.

                          Final del llarg estrella de la via. Un 6a+ de continuïtat boníssim.


                             






                                
                               La Fourge, darrere nostre els 150m restants fins el cim del Petit Pic.


Comentaris

Entrades populars